Veerhaven 7
Tot 1909 was het kantoor van de Lloyd gevestigd op Veerkade 8. Na de nieuwbouw verhuisde het naar Veerhaven 7. Daar resideerde het bedrijf tot ca. 1970.
Onder overgangsarchitectuur verstaat men de bouwstijl die vooral in zwang was in de periode omstreeks 1880 - 1900. Het markeerde de overgang tussen neostijlen en modernere stijlen, zoals Jugendstil.
Het kantoorgebouw is door de gele kleur en de uitzichttoren met vlaggenmast zeer opvallend. De vensters vertonen veel variatie. Het subtiele glas-in-lood is voor een groot deel bewaard gebleven; het ijzerwerk is vrijwel intact. Net als architect Berlage maakten Muller en Drooglever Fortuyn gebruik van baksteen met forse natuurstenen blokken en banden, waterspuwers, driehoeken als gevelbekroning en beeldhouwwerk in het vlakke gevelvlak. Het mysterieuze boegbeeld op de hoek: een starende Hermes met gevleugelde petasus (zonnehoed) is opmerkelijk. De wapens verwijzen naar de steden waartussen handel werd gedreven.
Tegenwoordig is het een verzamelgebouw van kleine bedrijfjes. Ooit zat hier het kantoor van de beroemde Riek Bakker, die het plan voor de kop van Zuid heeft bedacht en ontwikkeld.
Lou Verhage, februari 2025