Parkstraat 10/ Calandstraat.

Woonhuis Jan Volkert Wierdsma.

Architect: H.F. Hoyer, gemeentelijk monument. 

(NB: Over architect H.F. Hoyer heb ik niets gevonden. Hij staat niet op de lijsten Nederlandse of Rotterdamse architecten. Er woonde wel een H F Hoyer op Parklaan 5, maar hij was directeur van Oranjeboom.)

Beschrijving

Het huis is in 1908 gebouwd in chaletstijl, een stijl die rond 1900 populair was bij architecten. Het is een romantiserende bouwstijl, die onder meer in Nederland, Duitsland, Noorwegen en IJsland werd toegepast. De romantische gevoelens die in die tijd leefden voor het chalet, de traditionele bouwvorm van boerderijen in de berggebieden van Zwitserland, Savoye en Tirol, kwamen voort uit het feit dat rijkere mensen in de 19e eeuw als toeristische bestemming Zwitserland uitkozen en daar geconfronteerd werden met wat zij zagen als ‘onbedorven bergvolkeren’. Hoewel deze stijl gebaseerd is op het chalet, was de interpretatie van de bouwkundige kenmerken hiervan dermate vrij, dat een gebouw in chaletstijl soms niet erg aan een chalet doet denken. Wel komen er bepaalde elementen uit het chalet in voor als overstekende daken, uitbundig met snijwerk versierde windveren, sierspanten met ajourwerk en zoals hier imitatie vakwerkbouw. In tegenstelling tot een chalet, dat altijd van hout was gebouwd, zijn de meeste in chaletstijl uitgevoerde gebouwen in Nederland in baksteen gebouwd.


Voorbeeld van chaletstijl: Algemene Begraafplaats Crooswijk Rotterdam: voormalig wachtlokaal annex opzichterswoning. 

Wierdsma

Nadat de eerste bewoner, C.W.O. Lucardie (vlashandelaar), na een jaar verhuisd was naar Parkstraat 6, betrok J.V. Wierdsma in 1910 het pand. 

Jan Volkert Wierdsma, geboren in 1846 in Oisterwijk, ging als Luitenant-ter-Zee 2e Klasse naar Groot-Atjeh. Begin 1873 probeerde Nederland het sultanaat Atjeh op het eiland Sumatra te veroveren. Wierdsma nam deel aan de blokkade van de kust, zodat er geen producten het land in en uit konden komen. Hij kreeg het ereteken voor belangrijke krijgsverrichtingen met een eervolle vermelding. In 1875 gerepatrieerd, nam hij ontslag uit de Marine en vond werk als Inspecteur over de afdeling Scheepszaken bij de Kon. Ned. Stoomboot Maatschappij te Amsterdam. In 1880 stapte hij over naar de Nederlandsch Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij (N.A.S.M. voorloper van de Holland Amerika Lijn) als inspecteur van het materieel en spoedig daarop werd hij tot directeur, en later president-directeur benoemd. Hier wachtte hem een zware taak; de N.A.S.M. beleefde moeilijke tijden, de concurrentie met de grote buitenlandse maatschappijen drukte zwaar, haar materieel was minder geschikt voor de trans-Atlantische vaart en zeerampen bleven haar ook niet gespaard. De directie heeft zich echter niet laten ontmoedigen, en Wierdsma, aan wie voornamelijk de zorg voor personeel en materieel was opgedragen, ging onvermoeid voort met het organiseren van de technische afdeling en de passagiersdienst. Toen Wierdsma na 35 jaar dienst als directeur ontslag nam, was de financiële positie van de HAL uitstekend. 

Zijn zoon, Johan Rypperda Wierdsma, woonde op Calandstraat 23. Ook hij werd directeur bij de HAL. 

Wierdsma is jarenlang lid geweest van de Rotterdamse Gemeenteraad en bestuurder van het Zeemanshuis. In 1890 heeft hij ervoor geijverd dat de loodskotters vervangen werden door stoomloodsboten. Ondanks veel oppositie is de regering ertoe overgegaan, met groot succes door tijdsbesparing en meer veiligheid voor de opvarenden. 

In 1889 werd door hem het initiatief genomen tot het oprichten van een opleidingsschip voor de Handelsvaart te Rotterdam, waarvan hij tot zijn overlijden met veel belangstelling als voorzitter werkzaam was. Gedurende 15 jaar was hij bestuurslid van de Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen.

Op 4 april 1917 is hij overleden; hij ligt in Oosterbeek in Gelderland begraven, waar hij slechts kort van zijn pensioen heeft genoten. 


Wierdsma, 25 jaar in dienst van de HAL


Bronnen:

Boland, Cathalijne, 2023, Reuchlins Reis, De Holland-Amerika Lijn en de landverhuizers, Alfabet Uitgevers.

Croll, D In Memoriam J.V. Wierdsma, Rotterdamsch Jaarboekje, 1918

https://militairespectator.nl/artikelen/de-blokkade-van-atjeh


Lia Lugthart, juni 2024