Parklaan 38
Parklaan 38. Woonhuis Hudig, D. Pz,
Architect: Jac. van Gils
Parklaan 38 is in 1912 gebouwd in de Um 1800-Bewegung, een conservatieve bouwstijl die een reactie was op het rationalisme in de bouwstijl, waarvan bijvoorbeeld Hendrik Petrus Berlage een vertegenwoordiger was. De Um 1800-stijl vond haar hoogtepunt in het tijdvak 1905-1914. De materiaal schaarste, die het gevolg was van de Eerste Wereldoorlog, betekende het einde van deze stijl.
Tegenover het rationalisme stelde de Um 1800-Bewegung de Lodewijk XVI-stijl als ideaalbeeld. In Nederland werd de Lodewijk XVI-stijl toegepast in het vierde kwartaal van de 18e eeuw. Deze stijl werd door sommigen als de laatste echte stijl beschouwd. In de Um 1800- stijl waren ook wel duidelijke neoclassicistische invloeden aanwezig, maar tevens jugendstil-elementen. De Um 1800-stijl wordt dan ook wel nieuw historiserende stijl of heroriëntatie genoemd. In Nederland werd de beweging gedragen door het tijdschrift ‘Het Huis, Oud en Nieuw’ van Eduard Cuypers, die een neef van Pierre Cuypers, architect van het Rijksmuseum en het station in Amsterdam, was.
Veel gebouwen van deze stijl zijn breed en omvangrijk, de nadruk ligt op het monumentale en rijke. Er wordt veel natuursteen gebruikt in de voorgevel. Kenmerkend is de symmetrie. En de herkenbare blokkenstructuur in de gevel. De hoofdingang zit meestal in het midden. En het dak is vaak imposant, met dak-erkers, koepels of torens; op Parklaan 38 met een fronton. Ook zie je op het pand versieringen, ontleend aan het classicisme, zoals de vazen op het dak en guirlandes.
De architect, Jacobus Wilhelmus Anthonius (Jac) van Gils heeft ook de panden Parklaan 18 en 20 ontworpen. Hij is geboren en opgegroeid in Rotterdam, maar studeerde voor architect aan de Academie in Antwerpen. Na zijn studie reisde hij door Frankrijk, België, Duitsland en Nederland en maakte tekeningen van monumentale kerken. Rond de eeuwwisseling was Van Gils enkele jaren gevestigd in Maastricht, waar hij directeur was van het Stads-teekeninstituut (een voorloper van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht) en waar naar zijn ontwerp in 1902 Grand Hotel de l'Empereur werd gebouwd. In 1902 keerde hij terug naar Rotterdam, waar hij openbare gebouwen en een aantal herenhuizen bouwde, behalve in onze wijk ook op de Heemraadsingel en Westersingel. Van Gils was tevens een bekend restauratie-architect, met name van kerken; in Rotterdam verbouwde hij de Steigerkerk.
De eerste bewoner van het pand was Hudig, D. Pz, makelaar in assurantiën, firmant van de firma van zijn oom en naamgenoot, firma D. Hudig & Co.
De geschiedenis van de firma begon in 1825 met Ferrand Whaley Hudig als makelaar in assurantiën. Na voortzetting van het bedrijfje door broer Dirk en daarna diens oudste zoon Pieter, nam Dirk Hudig in 1864 de leiding van zijn overleden broer Pieter over, en gaf het de naam D. Hudig & Co. Onder zijn leiding kwam het bedrijf tot grote bloei. Aanvankelijk concentreerde het bedrijf zich op de verzekering van schepen en goederen (de 'natte' makelaardij). Al snel kwamen hierbij de industriële brand- en aansprakelijkheids- verzekeringen. D. Hudig & Co. was in de 19e en begin 20e eeuw een echt familiebedrijf. Dirk had naast vele andere familieleden ook onze eerste bewoner van Parklaan 38, zijn neef Dirk Hudig (de enige zoon van zijn overleden broer Pieter) als firmant opgenomen. Het bleef de firma voor de wind gaan, onder andere door de neutrale positie van Nederland in de Eerste Wereldoorlog. In 1925 werd het 100-jarige bestaan van D. Hudig en Co. groots gevierd.
De groei van de firma zorgde ervoor dat er een groter kantoor kwam, 'het Assurantiehuis' op Wijnhaven 23, gereed in 1917. Na fusies en overnames o.a. van de firma Langeveld nam het Amerikaanse bedrijf AON in 1991 de firma Hudig-Langeveldt over.
Bronnen:
Bibliotheek van de moderne Hollandsche architectuur, derde deel, aflevering 1, Jac van Gils,
Dr. Gustav Schueler, Bussum, 1912. Digitaal: https://www.delpher.nl/nl/boeken/view?objectsearch=rotterdam&coll=boeken&identifier=MMKB02:100002856:00012
Pompe, Klaartje M. 1993 Familie Hudig 1633-1933, uitgegeven in eigen beheer.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Um_1800-Bewegung
Lia Lugthart, april 2024

Links het Assurantiehuis, gesloopt jaren ‘80 voor de spoortunnel