Historie Veerhaven, door Elsa de Winter

De Veerhaven is één van de kleinste havens van Rotterdam; zij bleek reeds spoedig na oplevering, in 1854, ongeschikt als zeehaven te fungeren voor de stoomschepen die toen opkwamen. Toch is juist deze haven in het Scheepvaartkwartier de start geweest van Rotterdams groei als wereldhaven. 

Alle grote Rotterdamse rederijen zijn rond de Veerhaven begonnen of hebben er hun vormende jaren  doorgebracht: de Holland-Amerika Lijn, de Rotterdamse Lloyd, Van Uden, Van Nievelt Goudriaan & Co., evenals de Rotterdamse vestiging van de Steenkolen Handels-Vereniging, die onder D.G. van Beuningen decennialang de hele SHV overeind hield. De meeste ondernemers, die het allemaal mogelijk maakten, woonden op een steenworp afstand van de haven, in de Muizenpolder, aan de Parklaan en het Westplein. 

De Koninklijke Nederlandsche Yacht Club opende in 1852 haar prestigieuze gebouw aan de Veerhaven,  thans het Wereldmuseum. Vanaf 1909 beheerde de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging De Maas de haven, hierdoor werd de Veerhaven hèt centrum voor zee wedstrijdzeilen. In de lange geschiedenis hebben veel bekende zeilschepen de Veerhaven aangedaan.

De Veerhaven is nu de thuishaven voor zeegaand maritiem erfgoed, bekende schepen in de haven zijn o.a. de driemastschoener ‘Oosterschelde, de logger ‘Lotos’ en het Scandinavische houten schip de Lise. Sinds 1990 exploiteert de Stichting Veerhaven Rotterdam de haven.

Jaarlijks vinden er een aantal grote evenementen plaats :

De Race of the Classics waarbij teams van Hogescholen uit Nederland een wedstrijdvaren op klassieke zeilschepen. Vanuit de Veerhaven wordt gevaren naar de Engelse kust om vervolgens te finishen in Amsterdam.

Het Veerhavenconcert in augustus. Een uniek en gratis openluchtconcert op een zaterdagavond waarbij iedereen vanaf de kade of met een bootje in de haven kan genieten van een bijzonder muziekprogramma.

De Veerhaven maakt jaarlijks deel uit van de Rotterdamse havendagen. Het eerste weekend van september maakt geheel Rotterdam zich op voor geïnteresseerden uit het hele land die de activiteiten rondom alle havens bezoeken.